Wanneer ga je naar en psycholoog?

‘Moet ik nu naar een psycholoog?’ – veel mensen met klachten en problemen vragen het zich af. Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: zodra je jezelf deze vraag stelt is het nuttig om eens bij een psycholoog langs te gaan, en die vraag aan hem (of haar) voor te leggen.

Jij bepaalt zelf de ernst van de klacht

Het is begrijpelijk dat je aarzelt. Veel mensen doen dat. Je vraagt je af of jouw gevoelens, emoties of gedrag wel écht een probleem zijn. Je kunt een mentaal probleem maar moeilijk vergelijken met die van een ander. Dat maakt het bepalen van de ernst van een klacht moeilijk. Jij bent de enige die kan bepalen of je tevreden bent met jouw kwaliteit van leven. En daarom heeft jouw innerlijk altijd gelijk. Alles je het gevoel hebt dat je vast zit, zit je vast; als je pijn voelt, heb je pijn; enzovoorts. Kortom: zit jou iets dwars? Ja? Dan kan je er maar beter iets aan doen. En dat is precies waar een psycholoog je uitstekend bij kan helpen.

Wacht vooral niet te lang

Ik wil je op het hart drukken niet te lang rond te blijven lopen met jouw klacht of probleem omdat je twijfelt over de ernst van die klacht. Het is met mentale klachten wat dat betreft hetzelfde als met fysieke: hoe langer je wacht met het zoeken van hulp, hoe erger het wordt.

Geloof in jezelf

Ik werk vanuit het principe dat ieder mens zelf alles in huis heeft om een psychisch probleem te overwinnen. Ik ”doe” niet veel meer dan jou laten zien wat jij kunt ”doen”. Dat doe ik door je te wijzen op jouw bewuste, maar ook onderbewuste, gedrag. Dat is vaak heel confronterend, maar levert ook zelfkennis op die van onschatbare waarde is. Niet alleen om het probleem waar je nu mee zit op te lossen maar voor de rest van je leven. Deze manier van therapie kan soms indrukwekkend zijn, niet altijd even leuk, maar met geweldig resultaat én vrijwel onmiddellijk effect.

Meer informatie over psychologen in Zwolle?

Wil je meer weten over psychologen in Zwolle, of heb je een vraag over jezelf? Bel even voor een afspraak of stuur een email.