Neurofeedback in Zwolle bij Psycholoog Zwolle

Over Neurofeedback

Wanneer je dingen doet, denkt of voelt zijn je hersenen druk bezig. De activiteit in de hersenen levert zogeheten ‘hersengolven’ op. Als je slaapt bijvoorbeeld, zijn jouw hersenen heel rustig en laten dus trage hersengolven zien. En als je piekert zijn de golven veel sneller. Bepaalde klachten, bijvoorbeeld AD(H)D, hangen heel nauw samen met die hersenactiviteit.

Het idee van neurofeedback is dat je kunt leren de activiteit in je hersenen te beïnvloeden. Maar ja, hersenactiviteit kun je niet voelen. Je krijgt daarom de activiteit in je hersenen te zien op een beeldscherm.

Een voorbeeld

Een cliënt heeft concentratieproblemen; bijvoorbeeld ADHD. Ik weet van deze klacht dat er in bepaalde hersengebieden trage hersengolven zijn. De behandeling is er op gericht de trage hersengolven te verminderen en alerte hersengolven te stimuleren.

Ik meet de hersenactiviteit met behulp van sensoren. Tijdens de behandeling zit de cliënt in een gemakkelijke stoel voor een beeldscherm.

Op dat beeldscherm komt de feedback. Je kunt het het beste zo zien: met de terugkoppeling kan ik de hersenen van de cliënt als het ware belonen voor ‘goed gedrag’ en zo dus trainen en daarmee de klacht verlichten of verhelpen.

Neurofeedback passen we toe bij kinderen, jongeren en volwassenen.

Contact

Voor vragen over Neurofeedback of andere vragen, kun je altijd bij mij terecht. Bel of mail naar praktijk Psycholoog Zwolle.